Oedeemtherapie

Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale vochtophoping in het lichaam. Dit kan het gevolg kan zijn van kanker, bloedvatproblemen, littekens, bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. Hierdoor kunnen de lymfevaten beschadigen - en veroorzaakt een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht - met vochtophopingen als gevolg. Zwelling, pijn, tintelen, een zwaar gevoel; het zijn allemaal klachten die hieruit kunnen voortkomen.

Bij welke klachten kan oedeemtherapie verlichting geven?

  • Bij verstoringen in de normale lymfecirculatie die zich kunnen voordoen na behandelingen en operaties. Bijvoorbeeld wanneer er lymfoedeem is opgetreden na het verwijderen van de lymfeklieren, bij littekenvorming, bestraling, chemotherapie en fibrose ten gevolge van de behandeling tegen kanker
  • Bij acute en chronische aandoeningen
  • Na ongevallen zoals kneuzingen, verstuikingen en / of spierletsels
  • Stress gerelateerde klachten, darmklachten (denk aan obstipatie) of huidproblemen (zoals psoriasis)

De behandeling

Oedeemtherapie kan de vochtopname bevorderen door de lymfevaten te stimuleren. De therapie kan bestaan uit één of meer van de volgende technieken:

Manuele lymfedrainage

De Manuele Lymfedrainage - volgens de Vodder methode - is een zachte massagevorm die kan worden toegepast op het hele lichaam. Ritmisch oefent de oedeemtherapeut een heel zachte en spiraalvormige druk uit op de lymfeklieren en –banen. De massagerichting wordt hierbij bepaald door de stroomrichting van het lymfestelsel. Deze massagetechniek is massagetechniek bedoeld om de afvoer van het lymfevocht te stimuleren en de waterhuishouding van het lichaam te herstellen tot een optimaal evenwicht. Bij het afnemen van de zwelling – ofwel het oedeem - kan het beschadigde weefstel beter herstellen Deze behandelmethode werkt zeer ontspannend en is breed toepasbaar.

Compressietherapie

Letterlijk betekent dit ‘drukbehandeling’. Hierbij wordt gebruik gemaakt van elastische zwachtels om het vocht in je arm of been en daarmee de omvang terug te dringen. De zwachtels geven een continue druk die het uittreden van het vocht tegen gaat en ondersteuning geeft bij de afvoer van lymfe. Voor een succesvolle behandeling is lichaamsbeweging erg belangrijk.

Oefentherapie

Deze vorm van therapie wordt ingezet voor het verbeteren van de vochtafvoer, beweeglijkheid en voor het verhogen van de spierkracht.

Ademtherapie

De ademhaling wordt ook betrokken bij oedeemtherapie. Het op de juiste manier toepassen van de ademhalingsoefeningen helpen om de afvoer van het lymfevocht te verbeteren.

Voorlichting

Informatie over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp waarmee je thuis aan de slag kunt gaan.

Afspraak maken?

Daniela Cordaro is bij Fys’Optima Delft gespecialiseerd oedeemtherapeut. Wil je meer weten of een afspraak maken? Vul dan het contactformulier in of bel 015 256 59 00

Hierover meer informatie aanvragen

Vacatures

Over

Behandelingen