Bekkenfysiotherapie

Problemen met de bekkenbodem, zoals urineverlies, komen vaak voor. De klachten komen bij zowel vrouwen als mannen voor. 

Bekkenbodemklachten bij vrouwen kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap, na de bevalling, tijdens de overgang, na het ondergaan van een operatie of in een periode met meer stress. 

Vaak is het probleem dat de bekkenbodemspier niet sterk genoeg aanspant, niet op tijd aanspant of dat de spier juist niet goed kan ontspannen.


Bekkenfysiotherapeute Amarins van der Bos

Bekkenbodemklachten

Herken jij je in één van de onderstaande klachten dan is het verstandig om contact op te nemen met onze bekkenbodemfysiotherapeut, Amarins van der Bos:

 • Plasklachten: 
  o Urineverlies
  o Vaak plassen
  o Niet goed leegplassen
  o Pijn bij het plassen

 • Poepklachten: 
  o Verlies van ontlasting of scheetjes
  o Moeilijk poepen, verstopping
  o Gevoel dat je steeds moet poepen
  o Pijn in de onderbuik of rond de anus

 • Verzakkingsklachten: 
  o Balgevoel in de vagina
  o Bobbel zichtbaar of voelbaar in de vagina
  o Zwaar gevoel van onderen of in de onderbuik
  o Onprettig vrijen, gevoel dat er iets in de weg zit

 • Klachten in de zwangerschap en na de bevalling: 
  o Pijn in het rond je bekken 
  o Urineverlies
  o Zwaar gevoel van onderen
  o Moeilijker bewegen
  o Anders herstellen dan je verwacht

 • Seksuele klachten bij mannen: 
  o Penis wordt niet (genoeg) stijf
  o Niet of te snel klaarkomen
  o Pijn rond je penis en/of ballen
  o Pijn in het bekken of rond je stuit

 • Seksuele klachten bij vrouwen: 
  o Pijn bij het vrijen
  o Niet kunnen vrijen 
  o Onvoldoende opgewonden kunnen raken, minder zin

De eerste afspraak

Voor de eerste afspraak nemen we ruimschoots de tijd om je klachten - en het ontstaan er van - uitgebreid te bespreken. Maar ook wat de gevolgen van deze klachten zijn en hoe deze van invloed zijn in je dagelijks leven. Tijdens dit intakegesprek zal de bekkenbodemfysiotherapeute je vertellen over het lichamelijk onderzoek dat tijdens de daaropvolgende afspraak zal worden verricht. 

Lichamelijk onderzoek

Zoals de bekkenbodemfysiotherapeute tijdens het eerste gesprek met je heeft besproken zal zij tijdens deze tweede afspraak lichamelijk onderzoek verrichten om tot een gerichte diagnose en behandelplan te komen. 

Dit onderzoek is anders dan het onderzoek bij de algemeen fysiotherapeut. De bekkenfysiotherapeut is speciaal opgeleidt om 
inwendig onderzoek uit te voeren, zowel vaginaal als anaal. Hiermee kunnen de problemen in de spierfunctie van de bekkenbodem worden onderzocht. 


Tijdens het eerste gesprek vraagt de bekkenfysiotherapeut altijd toestemming voor een eventueel inwendig onderzoek. Wanneer je hier bezwaar tegen hebt, maak dit dan zeker kenbaar. De fysiotherapeute zoekt dan naar andere (voor jou minder belastende) mogelijkheden om het bekken en de bekkenbodem te onderzoeken.

De behandeling

Uit het intakegesprek en daaropvolgende lichamelijk onderzoek komt de oorzaak van de klachten aan het licht en stelt de bekkenbodemfysiotherapeute in samenspraak met jou het behandelplan op. 

De behandeling bestaat vaak uit op maat gemaakte oefeningen en praktische adviezen, zoals:

 • Uitleg over de spieren rondom het bekken, lage rug en bekkenbodem en het verschil tussen normaal en niet goed werkende spieren;
 • Het leren voelen, aanspannen en ontspannen van de bekkenbodem;
 • Ademhalings- en ontspanningsoefeningen;
 • Verbeteren van de stabiliteit en coördinatie in het bekken, de lage rug en de bekkenbodem;
 • Het verbeteren van kracht en uithoudingsvermogen van de spieren in het bekkengebied;
 • Het aanleren van een goede toilethouding en juist toiletgedrag;
 • Advies over eten en drinken;
 • Advies over gebruik van de bekkenbodem bij aandrang en bij belastende activiteiten waarbij je kunt denken aan, hoesten en  tillen;
 • Blaastraining.


Bij sommige klachten kan behandeling worden ondersteund door gebruik te maken van biofeedback met EMG, elektrotherapie of rectale ballontraining. 

Biofeedback met EMG

Bij biofeedback wordt een probe in de vagina of anus ingebracht en meet de spieractiviteit van de bekkenbodemspier. Via een beeldscherm kijk je mee naar de beweging (aanspannen en ontspannen) van de bekkenbodem, waardoor je jezelf meer bewust wordt van deze spieren en deze beter kunt gaan gebruiken.

Elektrotherapie

Met dezelfde probe, zoals hierboven genoemd bij EMG, kan elektrotherapie worden toegepast. Er wordt een kleine hoeveelheid stroom op de spier gezet, zodat je deze beter kan voelen en aanspannen. De stroom is veilig en een behandeling dan ook hoort geen pijn te doen.

Rectale ballontraining

Bij ballontraining wordt een siliconen ballonnetje in de anus gebracht 
en een beetje opgepompt om darmvulling na te bootsen. Hiermee kan je beter leren voelen wanneer je naar de wc moet voor ontlasting en kan je leren om aandrang te controleren.

Bekkenfysiotherapeut

Een geregistreerde bekkenfysiotherapeut heeft na een vierjarige opleiding fysiotherapie nog een driejarige masteropleiding bekkenfysiotherapie gevolgd.

Bij Fys'Optima Delft heeft Amarins van der Bos zich gespecialiseerd in bekkenfysiotherapie.

Heb je (pijn)klachten?

Blijf er vooral niet mee rondlopen en maak een afspraak met Amarins. Zelfs al voelt de drempel hoog om de klachten te sprake te brengen. Weet dat onze bekkenbodemfysiotherapeute altijd discreet zal handelen en dat zij zal er alles aan zal doen binnen haar vermogen om je op jouw gemak te stellen. Want alleen jij je prettig voelt bij haar, dan zal Amarins je het beste kunnen helpen om van jouw klachten af te komen. 

Wil je kennismaken met Amarins? Bel haar dan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Kennismaken met Amarins

Hierover meer informatie aanvragen

Vacatures

Over

Behandelingen