Lage rugklachten: Hoe kom je er vanaf?

Je staat op uit bed of bukt om het speelgoed van je kind op te pakken, en plots schiet het in je rug! In de meeste gevallen geldt: blijf zoveel mogelijk in beweging, ook als het pijn doet.

Veel acute rugklachten gaan snel weer over. Echter, in 40 procent van de gevallen zijn de rugklachten na 6 weken nog steeds aanwezig. Of blijven de klachten terugkomen. Dit kan komen door te weinig lichaamsbeweging, een verkeerde manier van bewegen of het niet goed functioneren van gewrichten of spieren. In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met onze fysiotherapeuten of manuele fysiotherapeuten. Wij helpen je graag om weer pijnvrij te bewegen.

Hoe komt het dat we vaker de weg naar de fysiotherapeut bewandelen?

Onze huidige levensstijl en alle technische ontwikkelingen zorgen ervoor dat we steeds minder bewegen. Het werk is minder fysiek geworden, er wordt meer zittend gereisd en huishoudelijke taken worden fysiek minder zwaar.

Langdurig zitten brengt gezondheidsproblemen met zich mee; lage rug- en nekklachten, diabetes, hart- en vaatziekten en ook obesitas ligt op de loer.

Nederlanders zitten met 8 à 12 uur per dag teveel en bewegen te weinig. Zitten wordt niet voor niets het nieuwe roken genoemd!

Er zijn verschillende wetenschappers die onderzoek gedaan hebben naar de effecten van langdurig zitten. Het gaat niet zozeer om de zithouding maar vooral de duur van het zitten en het gebrek aan beweging die voor lichamelijke klachten zorgen.

Kom in beweging!

Wat kun je doen om de negatieve gezondheidseffecten van teveel en langdurig zitten te beperken?

Het advies is om dagelijks minimaal 30 minuten matig intensief te bewegen. Heb je een kantoorbaan, loop eens naar je collega in plaats van te mailen, ga wat vaker koffie halen, wissel van houding. 

 Fysoptima Delft infographic bewegen lichaamsbeweging

Bron: www.kenniscentrumsport.nl

In beweging blijven

We weten allemaal dat bewegen goed voor ons is en niet alleen voor onze conditie en om af te vallen. Maar zeker ook om terugkerende klachten aan gewrichten, zoals lage rugklachten, te voorkomen.

Sporten wordt – logischerwijs – vaak geassocieerd met prestaties. En juist dat is wat ook veel mensen afschrikt. Zo’n dampende studio vol met zwetende lijven van bankjes drukkende fitboys en fitgirls schrikt veel mensen af.

Daar hebben wij een oplossing voor bedacht: SENSUS

Bij SENSUS wordt niet gewerkt met ambitieuze trainingsschema’s, maar met dagmenu’s. En uiteraard is er ook de mogelijkheid om met een persoonlijk schema te werken. Het doel van SENSUS is om mensen met plezier en zelfvertrouwen bezig te laten zijn met lichaamsbeweging. Op een ongedwongen manier, op je eigen tempo en in een omgeving waarin de focus ligt of dat jij je op je gemak voelt.

Heb je nog vragen over SENSUS of wil je gratis proefles volgen? Vul dan het contactformulier in of bel ons op 015-25 65 900

Laatste nieuws

Tips om sportblessures te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen!

Zoals het spreekwoord als zegt is het beter om een blessure te voorkomen dan te genezen. Ferry, Rutger en Jan delen daarom graag wat belangrijke tips om sportblessures te voorkomen:

Een goede warming up!

Dit verhoogd de hartslag en zorgt voor een betere doorbloeding van het lichaam zo bereid je de spieren, pezen en gewrichten voor op de inspanning die komen gaat

Ga niet te voortvarend van start!

Een goede en geleidelijke trainingsopbouw wanneer je begint met sporten.
Wanneer je niet gewend bent om te sporten is het verstandig om niet 'te veel' van je lichaam te vragen, je spieren, pezen en gewrichten hebben tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe belasting

Met regelmaat sporten

Wanneer er te lang tussen de trainingen zit verliezen spieren hun kracht en wanneer je te snel met de volgende training begint zijn de spieren nog niet hersteld

Spierversterkende oefeningen passend bij de sport die je beoefent

Zodat je de belangrijkste bewegingen soepel kunt maken, beter beheerst en langer kunt volhouden

Wil je meer tips, advies en begeleiding op maat? Dat kan!
Neem contact op voor een afspraak met Ferry, Rutger of Jan!

Bekkenpijn tijdens en na je zwangerschap!

Het groeien van je buik is niet de enige verandering die je lichaam ondergaat tijdens 9 maanden zwangerschap. Gedurende je zwangerschap verweken de banden - die de gewrichten stevigheid en stabiliteit geven - in het lichaam.

Dit verweken is nodig om wat meer ruimte te creëren in het bekken, zodat het kindje goed kan groeien en bij de geboorte het bekken goed kan passeren. Door het verweken komt meer beweging in het bekken, het wordt soepeler, instabieler. Wat overigens volkomen normaal is hoor.

Als gevolg van dit soepeler worden kan het zijn dat de stand van de gewrichten in het bekken iets verandert. Dit kan klachten opleveren; zwangerschap gerelateerde bekkenpijn. Deze pijn kun je ervaren op verschillende plekken rond het bekken en kan ervoor zorgen dat alledaagse bewegingen - (trap)lopen, omdraaien in bed, opstaan van een stoel - moeilijker worden.

Fysiotherapie biedt uitkomst: De eerste stap is het in beeld krijgen van de klachten en lichamelijk onderzoek. Aan de hand daarvan bespreken we het behandelplan en kunnen we starten met het terug in positie krijgen en verbeteren van de stand van de gewrichten in het bekken. Daarna leer ik je:

  1. Hoe je door het juiste gebruik van je spieren, je bekken kunt stabiliseren
  2. Hoe je je bekken stevigheid kunt geven in deze wat instabielere periode

Deze behandelingen hebben als doel dat alledaagse bewegingen weer wat makkelijker uitgevoerd kunnen worden.

Heb je last van bekkenpijn tijdens (of na) je zwangerschap? Maak dan een afspraak met mij. Samen kijken we wat we eraan kunnen doen.

Judith Hordijk

Clasien neemt afscheid
Het is zover….ik ga met pensioen!Na 41 jaar met ontzettend veel plezier gewerkt te hebben op de praktijk. Wat heb ik veel ontwikkeling meegemaakt ...
Chronische pijnklachten
Pijn. Iedereen weet wat pijn is. Vaak gaat het dan om kortdurende pijnklachten. Maar wat nu als de pijn aanhoudt? En dan hebben we het niet over een...
BOOST in samenwerking met TU DELFT
Donna Koot geeft je een inkijkje in de pilot Boost:Fys’Optima Delft is in september 2018 een samenwerking met de TU Delft gestart, genaamd...

Over