Lage rugklachten: Hoe kom je er vanaf?

Je staat op uit bed of bukt om het speelgoed van je kind op te pakken, en plots schiet het in je rug! In de meeste gevallen geldt: blijf zoveel mogelijk in beweging, ook als het pijn doet.

Veel acute rugklachten gaan snel weer over. Echter, in 40 procent van de gevallen zijn de rugklachten na 6 weken nog steeds aanwezig. Of blijven de klachten terugkomen. Dit kan komen door te weinig lichaamsbeweging, een verkeerde manier van bewegen of het niet goed functioneren van gewrichten of spieren. In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met onze fysiotherapeuten of manuele fysiotherapeuten. Wij helpen je graag om weer pijnvrij te bewegen.

Hoe komt het dat we vaker de weg naar de fysiotherapeut bewandelen?

Onze huidige levensstijl en alle technische ontwikkelingen zorgen ervoor dat we steeds minder bewegen. Het werk is minder fysiek geworden, er wordt meer zittend gereisd en huishoudelijke taken worden fysiek minder zwaar.

Langdurig zitten brengt gezondheidsproblemen met zich mee; lage rug- en nekklachten, diabetes, hart- en vaatziekten en ook obesitas ligt op de loer.

Nederlanders zitten met 8 à 12 uur per dag teveel en bewegen te weinig. Zitten wordt niet voor niets het nieuwe roken genoemd!

Er zijn verschillende wetenschappers die onderzoek gedaan hebben naar de effecten van langdurig zitten. Het gaat niet zozeer om de zithouding maar vooral de duur van het zitten en het gebrek aan beweging die voor lichamelijke klachten zorgen.

Kom in beweging!

Wat kun je doen om de negatieve gezondheidseffecten van teveel en langdurig zitten te beperken?

Het advies is om dagelijks minimaal 30 minuten matig intensief te bewegen. Heb je een kantoorbaan, loop eens naar je collega in plaats van te mailen, ga wat vaker koffie halen, wissel van houding. 

 Fysoptima Delft infographic bewegen lichaamsbeweging

Bron: www.kenniscentrumsport.nl

In beweging blijven

We weten allemaal dat bewegen goed voor ons is en niet alleen voor onze conditie en om af te vallen. Maar zeker ook om terugkerende klachten aan gewrichten, zoals lage rugklachten, te voorkomen.

Sporten wordt – logischerwijs – vaak geassocieerd met prestaties. En juist dat is wat ook veel mensen afschrikt. Zo’n dampende studio vol met zwetende lijven van bankjes drukkende fitboys en fitgirls schrikt veel mensen af.

Daar hebben wij een oplossing voor bedacht: SENSUS

Bij SENSUS wordt niet gewerkt met ambitieuze trainingsschema’s, maar met dagmenu’s. En uiteraard is er ook de mogelijkheid om met een persoonlijk schema te werken. Het doel van SENSUS is om mensen met plezier en zelfvertrouwen bezig te laten zijn met lichaamsbeweging. Op een ongedwongen manier, op je eigen tempo en in een omgeving waarin de focus ligt of dat jij je op je gemak voelt.

Heb je nog vragen over SENSUS of wil je gratis proefles volgen? Vul dan het contactformulier in of bel ons op 015-25 65 900

Laatste nieuws

Tips om sportblessures te voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen!Zoals het spreekwoord als zegt is het beter om een blessure te voorkomen dan te genezen. Ferry, Rutger en Jan delen d...
Bekkenpijn tijdens en na je zwangerschap!
Het groeien van je buik is niet de enige verandering die je lichaam ondergaat tijdens 9 maanden zwangerschap. Gedurende je zwangerschap verweken de ba...
Chronisch ziek? Kom in beweging!
Wanneer ben je chronisch ziek?Je hoort of leest weleens over chronisch ziek zijn. Of misschien ben je zelf chronisch ziek. Wanneer krijg je nu eigenli...
Chronisch ziek: patiënt vertelt!
Paul Dijkgraaf is chronisch ziek en sport bij ons onder begeleiding van een fysiotherapeut. Hoe doorzetten en in beweging blijven zijn leven positief ...
Even voorstellen: Willem Liebregts
"In de winter sta ik graag op de ski's en in de zomer verruil ik de ski's voor mijn wandelschoenen voor een bergtocht. Naast actieve vakanties tenn...

Over