Bij klachten rond het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem.
Problemen met de bekkenbodem, zoals urineverlies, komen vaak voor. De klachten komen bij zowel vrouwen als mannen voor. Bekkenbodemklachten bij vrouwen kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap, na de bevalling, tijdens de overgang, na het ondergaan van een operatie of in een periode met meer stress. Vaak is het probleem dat de bekkenbodemspier niet sterk genoeg aanspant, niet op tijd aanspant of dat de spier juist niet goed kan ontspannen.
Herken jij je in één van de onderstaande klachten dan is het verstandig om contact op te nemen met onze bekkenfysiotherapeut, Amarins van der Bos:
Plasklachten:
Klachten bij de ontlasting:
Verzakkingsklachten:
Klachten in de zwangerschap en na de bevalling:
Seksuele klachten bij mannen:
Seksuele klachten:
Voor de eerste afspraak nemen we ruimschoots de tijd om je klachten - en het ontstaan er van - uitgebreid te bespreken. Maar ook wat de gevolgen van deze klachten zijn en hoe deze van invloed zijn in je dagelijks leven. Tijdens dit intakegesprek zal de bekkenbodemfysiotherapeute je vertellen over het lichamelijk onderzoek dat tijdens de daaropvolgende afspraak zal worden verricht.
Zoals de bekkenbodemfysiotherapeute tijdens het eerste gesprek met je heeft besproken zal zij tijdens deze tweede afspraak lichamelijk onderzoek verrichten om tot een gerichte diagnose en behandelplan te komen. Dit onderzoek is anders dan het onderzoek bij de algemeen fysiotherapeut. De bekkenfysiotherapeut is speciaal opgeleid om inwendig onderzoek uit te voeren, zowel vaginaal als anaal. Hiermee kunnen de problemen in de spierfunctie van de bekkenbodem worden onderzocht. Tijdens het eerste gesprek vraagt de bekkenfysiotherapeut altijd toestemming voor een eventueel inwendig onderzoek. Wanneer je hier bezwaar tegen hebt, maak dit dan zeker kenbaar. De fysiotherapeute zoekt dan naar andere (voor jou minder belastende) mogelijkheden om het bekken en de bekkenbodem te onderzoeken.
Uit het intakegesprek en daaropvolgende lichamelijk onderzoek komt de oorzaak van de klachten aan het licht en stelt de bekkenfysiotherapeute in samenspraak met jou het behandelplan op. De behandeling bestaat vaak uit op maat gemaakte oefeningen en praktische adviezen, zoals:
Bij sommige klachten kan behandeling worden ondersteund door gebruik te maken van biofeedback met EMG, elektrotherapie of rectale ballontraining.
Bij biofeedback wordt een probe in de vagina of anus ingebracht en meet de spieractiviteit van de bekkenbodemspier. Via een beeldscherm kijk je mee naar de beweging (aanspannen en ontspannen) van de bekkenbodem, waardoor je jezelf meer bewust wordt van deze spieren en deze beter kunt gaan gebruiken.
Met dezelfde probe, zoals hierboven genoemd bij EMG, kan elektrotherapie worden toegepast. Er wordt een kleine hoeveelheid stroom op de spier gezet, zodat je deze beter kan voelen en aanspannen. De stroom is veilig en een behandeling dan ook hoort geen pijn te doen.
Bij ballontraining wordt een siliconen ballonnetje in de anus gebracht en een beetje opgepompt om darmvulling na te bootsen. Hiermee kan je beter leren voelen wanneer je naar de wc moet voor ontlasting en kan je leren om aandrang te controleren.
Een geregistreerde bekkenfysiotherapeut heeft na een vierjarige opleiding fysiotherapie nog een driejarige masteropleiding bekkenfysiotherapie gevolgd. Bij Fys'Optima Delft heeft Amarins van der Bos zich gespecialiseerd in bekkenfysiotherapie.
Blijf niet met klachten rondlopen en maak een afspraak. Amarins van der Bos is bij Fys’Optima Delft gespecialiseerd bekkenfysiotherapeut. Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem dan contact met haar op.
Of bel 015 256 59 00